از جمله صنایعی که بیشترین استفاده را از رباتها و هوش مصنوعی کردهاند به ترتیب عبارتند از صنعت اتوماسیون که حدود ۱۰۳ هزار واحد از این صنعت از رباتها استفاده کردهاند و بعد از آن حوزه صنایع الکترونیک است که شامل ۹۱ هزار بنگاه میشود. صنایع فلزات، مواد شیمیایی و غذایی به ترتیب با ۲۹ هزار، ۲۰ هزار و ۸ هزار به ترتیب در ردههای بعدی قرار دارند. اگر بخواهیم به کشورهای پیشرو در حوزه هوش مصنوعی اشاره کنیم به دو روش میتوان این کار را انجام داد:
۱. بر اساس تعداد شرکتهایی که از هوش مصنوعی بهره میبرند؛ حدود ۲۹۰۵ شرکت در ایالات متحده قرار دارند که مبتنی بر هوش مصنوعی هستند و در این راستا چین با ۷۰۹ شرکت در رده دوم است. بریتانیا با ۳۶۶ و هندوستان با ۲۳۳ و کانادا با ۲۲۸ در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
مدل مفهومی تجارت الگوریتمی
۲. بر اساس حوزه رباتیک و تولید آن؛ طبق آمار منتشر شده کشورهای ژاپن، چین، ایالاتمتحده، کرهجنوبی و آلمان به ترتیب کشورهای پیشتاز در حوزه تولید هوش مصنوعی به شمار میروند. بازیگران و شرکتهای کلیدی در حوزه ساخت رباتها عبارتند از ABB، KUKA، Fanuc، کاواساکی و «شرکت الکترونیک یاشاوا». به عنوان مثال شرکت ژاپنی «یاشاوا» که رتبه اول در ساخت رباتها را دارد حدود ۲۳ درصد کل بازار رباتیک را پوشش میدهد.
گزارش مکنزی
موسسه مککنزی در پژوهشی به بررسی تاثیر هوش مصنوعی و رباتها بر نیروی کار پرداخته و برآورد کرده است تا سال ۲۰۵۰ حدود ۸۰۰ میلیون کارگر در سراسر جهان در نتیجه توسعه هوش مصنوعی و ارتقای رباتها در بخشهای مختلف، شغل خود را از دست خواهند داد. این موسسه همچنین اعلام کرده است هم کشورهای توسعهیافته و هم در حال توسعه از این فرآیند متاثر خواهند شد.
اپراتورهای دستگاهها، کارگران فستفود و کارمندان اداری در میان کسانی هستند که بیشترین تاثیر منفی را از ارتقای هوش مصنوعی در شغلهای مختلف میگیرند. مککنزی همچنین نوشته برآورد کرده است حتی اگر سرعت رشد هوش مصنوعی در مشاغل مختلف پایین باشد باز هم در ۱۳ سال آینده حدود ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان شغل خود را از دست خواهند داد و در این راستا باید حرفههای دیگری را برای خود دست و پا کنند.
مککنزی اما سویه دیگر این وضعیت را نیز توضیح داده و آن اینکه در نتیجه افزایش رباتها و هوش مصنوعی در مشاغل مختلف شغلهای جدیدی ایجاد خواهد شد که البته شامل نیروی کار متخصص و تکنسینهای جدید خواهد شد. به همین خاطر بسیاری از افراد برای وفق دادن خود با این شرایط مجبورند برای تطبیق با شرایط شغلی جدید آموزشهای لازم را ببینند که این امر وظیفه دولتهاست تا بتوانند در این باب و بر اساس نیاز صنایع مختلف امکانات آموزشی را برای مردم ایجاد کنند و به نوعی مهارتزایی کنند.
افزایش هوش مصنوعی در صنعت و بازارهای مالی گریز ناپذیر است و اکنون تمامی کشورها به دنبال این هستند که سرمایهگذاریهای بیشتری روی هوش مصنوعی انجام دهند. در نتیجه این افزایش باید امکانات آموزش و فراهم کردن تکنسینها برای مشاغل مختلف نیز فراهم شود.
کشورهایی که بیشترین تاثیر را از رشد هوش مصنوعی در صنعت و اتوماسیون میگیرند عبارتند از چین، هندوستان، ایالات متحده، ژاپن، مکزیک و آلمان. در اهمیت هوش مصنوعی باید این جمله ولادیمیر پوتین را به خاطر داشت که: «هرکشوری که رهبری هوش مصنوعی را در دست داشته باشد، رهبری جهان را در دست خواهد داشت»