عبدالله حسینی

وبلاگ شخصی

عبدالله حسینی

وبلاگ شخصی

تاریخ بازار بورس

بورس (به فرانسویBourse) یا بهابازار به بازاری سازمان‌یافته گفته می‌شود که قیمت‌گذاری، خرید و فروش کالا، قرارداد آتی و اوراق بهادار در آن انجام می‌پذیرد. بورس به دو نوع بورس کالا و بورس اوراق بهادار طبقه‌بندی می‌شود. در بورس کالا، کالا و در بورس اوراق بهادار، سهام و اوراق قرضه مورد معامله قرار می‌گیرد. هر چند کلمهٔ بورس عموماً در معنی بورس اوراق بهادار به‌کار گرفته می‌شود.

تاریخچه

به روایتی واژهٔ بورس از نام خانوادگی شخصی به نام «واندر بورس» وام گرفته شده که در اوایل قرن پانزدهم میلادی در شهر بروژ بلژیک می‌زیسته و صرافان شهر در مقابل خانهٔ او گرد هم می‌آمدند و به دادوستد کالا، پول و اوراق بهادار می‌پرداختند. این نام بعدها به کلیهٔ اماکنی اطلاق شد که محل دادوستد پول، کالا و اسناد مالی و تجاری بوده‌اند. سال ۱۴۶۰ میلادی اولین مرکز بورس اوراق بهادار جهان، در شهر «انورس» بلژیک تأسیس شد. اما رسمیت بورس اوراق بهادار با انتشار سهام کمپانی هند شرقی هلند در سال ۱۶۰۲ میلادی در بورس آمستردام شکل گرفت. البته کمپانی هند شرقی هلند اولین شرکت سهامی به‌شمار نمی‌آید، بلکه اولین شرکت سهامی در سال ۱۵۵۳ میلادی با نام «مسکووی» در روسیه ایجاد شد.

اولین بورس جهان در شهر آنورس بلژیک ایجاد شد . [۲]

انواع بورس

بورس کالا

بازاری که در آن خرید و فروش کالاهای معین صورت می‌گیرد و به‌طور منظم و دائم فعال است، بورس کالا نام دارد. در بورس کالا معمولاً مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار می‌گیرد. هر بورسِ کالا را با نام همان کالایی که مورد معامله قرار می‌گیرد، نام‌گذاری می‌کنند. مثل بورس نفت یا بورس گندم.

بورس ارز

در بورس ارز، همان‌طور که از نام آن مشخص است، کار خرید و فروش پول‌های خارجی انجام می‌گیرد. این بورس در ایران فعال نیست اما در کشورهای پیشرفته فعالیت چشمگیری دارد.

بورس اوراق بهادار

در بورس اوراق بهادار دارایی‌های مالی از قبیل سهام، اوراق مشارکت و… مورد معامله قرار می‌گیرد. در ایران، به بازار خرید و فروش اوراق بهادار که به‌طور رسمی و دائمی در محل معینی تشکیل می‌شود، «بورس اوراق بهادار» می‌گویند.

 

 

بورس ایران

بورس اوراق بهادار تهران در سال ۱۳۴۶ و فرابورس ایران نیز در ۱۹ آبان ۱۳۸۷ افتتاح شد.

بورس ایران از عوامل زیر رنج می‌برد:

  • تأثیرات سیاست‌های خارجی ایران در بورس
  • وابستگی شدید واردات و صادرات ایران به حامیان سیاسی ایران
  • مدیریت داخلی کشور در تناقض با فعالیت تولید داخلی

بورس مسکن

در بورس مسکن، همان‌طور که از نام آن مشخص است، کار خرید و فروش املاک و مستعغلات انجام می‌گیرد. مراحل راه اندازی این بورس از سال ۱۳۹۹ در ایران آغاز شده است. بورس مسکن، پنجمین بورس در ایران است.

تأثیرات بورس بر اقتصاد ملی ایران

بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل سرمایه‌ای است که در آن سهام شرکت‌های خصوصی و دولتی طبق قانون خاصی خرید و فروش می‌شود و از سویی محلی برای جمع‌آوری پس‌انداز و نقدینگی بخش خصوصی به‌منظور انجام پروژه‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت است و مرجعی است برای مردم که وجوه مازاد خود را برای سرمایه‌گذاری در شرکت‌ها به‌کار انداخته و از سود آن برخوردار شوند. بورس از طریق جذب و به‌کار انداختن سرمایه‌های راکد، حجم سرمایه‌گذاری در جامعه را بالا می‌برد. بورس بین عرضه‌کنندگان و تقاضاکنندگان سرمایه ارتباط برقرار می‌کند و معاملات بازار سرمایه را تنظیم می‌نماید. همچنین با قیمت‌گذاری سهام و اوراق بهادار تا حدودی از نوسان شدید قیمت‌ها جلوگیری می‌کند. بورس مردم را به پس‌انداز تشویق، و بدین‌وسیله باعث به‌کارگیری پس‌انداز مردم در فعالیت‌های اقتصادی می‌شود. بورس سرمایهٔ لازم برای اجرای پروژه‌های دولتی و خصوصی را فراهم می‌آورد. طبق آمار شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویهٔ وجوه (سمات) تعداد افرادی که در ایران کد سهامداری (کد معاملاتی) دریافت کرده‌اند از ۹٫۶ میلیون نفر فراتر رفته‌است.[۳]

نوسانات شاخص بورس ایران در سال ۱۳۹۸

تالار شیشه‌ای امسال دورهٔ بی‌مانند خود را در شرایطی طی نمود که اکثر بازارهای رقیب از جمله طلا، سکه، دلار و مسکن حداکثر رشد ۳۵ درصدی را تجربه کردند. این در حالی است که بورس تهران کار خود را در فرودین ماه با شاخص ۹۶ هزار واحدی شروع و تا اواخر اسفند ماه به شاخص‌های بالاتر از ۵۰۰ هزار به پایان رسانید. به عبارتی این بازار در سال ۱۳۹۸ با افزایش ۵ برابری همراه بوده‌است. عده‌ای از صاحب‌نظران علت افزایش شاخص کل را در پی افزایش بی‌سابقهٔ نرخ دلار در سال ۱۳۹۷ و تضعیف شدید ارزش ریال می‌دانند. آنها بر این باورند که بازار و سهم‌ها خود را با نرخ دلار تعدیل کرده‌اند. عده‌ای دیگر نیز افزایش شاخص کل را به علت افزایش جذب سرمایه‌های سرگردان، محدود شدن بازار ارز و معاملات آن از سوی سیاست‌گذار و سرایت اثر آن به بازار سکه و نیاز نقدینگی بالا برای ورود به معاملات مسکن و عدم جذابیت سپرده‌های بانکی می‌دانند. به این ترتیب، با مشاهدهٔ رشد ممتد قیمت‌های سهام از سوی جامعه و سرمایه‌گذاران به تدریج یک موج توجه به بورس شکل گرفت که در نهایت منجر به ایجاد تصوری کاذب مبنی بر امکان کسب سود در این بازار شده‌است. بازیگران بازار بورس ریسک‌های سیاسی پیش روی بازار، احتمال گسترش ویروس کرونا و اثرات آن بر اقتصاد کشور در بهار و افزایش مبتلایان و قربانیان آن و در نتیجه تعطیلی واحدهای تولیدی و نبود خوش‌بینی در میان معامله‌گران مبنی بر خروج از تحریم‌ها و احتمال کاهش بیشتر قیمت نفت را از جمله متغیرهای دیگری می‌دانند که احتمال کاهش یا رکود قیمت‌ها را در بازار سهام موجب می‌شود. از سوی دیگر شروع مجلس جدید در تابستان ۱۳۹۹ که بیشتر از طیف مخالف دولت هستند، می‌تواند منجر به افزایش تنش‌ها و تضادها در ارکان تصمیم‌گیری شده و سیگنال‌های عدم اطمینان را به جامعه و سهام‌داران انتقال دهد. از این رو نوسان‌گیران می‌توانند با جوسازی پیرامون اتفاقات سیاسی، نوسانات و التهابات جدیدی را ایجاد کنند. در این میان پیش‌بینی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ میلادی برابر با ۱۳۹۹ ه‍.ش جایی که ادامهٔ ریاست‌جمهوری ترامپ یا بازگشت یک دموکرات به کاخ سفید می‌تواند انتظارت بهبود یا شدت گرفتن روند کنونی را بالا ببرد، از دیگر متغیرهای جهت‌ساز شرایط حساس بازار سرمایه در سال پیش رو خواهد بود.

ورود به بازار

معاملات سهام و کالا در بورس فقط از طریق دلال سهام که کارگزار نامیده می‌شود، امکان‌پذیر است. کارگزاران بورس شرکت‌هایی هستند که واسط بین سازمان بورس و معامله‌گر قرار می‌گیرند. این شرکت‌ها تحت مجوز بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار فعالیت می‌کنند. کارگزار در واقع واسط بین معامله‌گر و بازار بورس می‌باشد. افراد عادی جامعه نیز می‌توانند با دریافت کد معاملاتی از کارگزاری‌های رسمی، خرید و فروش سهام و اوراق بهادار را در بورس انجام دهند. امکان معاملات آنلاین سهام، پیگیری قیمت‌ها و سایر اطلاعات مورد نیاز تحلیل سهام از طریق اینترنت، باعث شده‌است رغبت بیشتری برای حضور در بورس در بین افراد ایجاد شود.[نیازمند منبع] همچنین باید توجه داشت که علاوه‌بر خرید مستقیم می‌توان با روش‌های غیر مستقیم نظیر صندوق‌های مشترک سرمایه‌گذاری یا صندوق‌های قابل معامله در بورس یا قراردادهای سبدگردانی نیز در بازار سرمایهٔ ایران اقدام به خرید و فروش سهام نمود.

روش‌های معامله

  • معامله‌گری روزانه: در این روش معاملات به‌صورت روزانه و ساعتی برای کسب سود انجام می‌شود که نیاز به تخصص بالا و مطالعهٔ بالا دارد.[۴]
  • معاملات بلندمدت: در روش معاملات بلندمدت، تحلیل‌ها و هدف‌گذاری‌ها در بازهٔ زمانی بسیار بزرگ‌تری مانند ۶ ماهه، یک‌ساله و بیشتر بررسی می‌شود.[۴]

بورس‌های معتبر دنیا

جستارهای وابسته


اصطلاحات بورسی


  • تحلیل تکنیکال (فنی)
  • تحلیل فاندامنتال (بنیادی)
  • بازار اولیه
  • فرابورس
  • بازار مشتقه
  • اختیار معامله
  • کدال
  • کدال 360
  • بورس انرژی
  • بورس کالا
  • صندوق های سرمایه گذاری
  • سبد سهام
  • صورت‌های مالی
  • سیگنال خرید و فروش
  • نسبت ریسک به پاداش Risk/Reward
  • نقشهٔ بازار

گروه های صنایع موجود در بورس [۵]

ردیفنام گروهکد گروه
1زراعت و خدمات وابسته01
2جنگلداری و ماهیگیری02
3استخراج زغال سنگ10
4استخراج نفت گاز و خدمات جنبی جز اکتشاف11
5استخراج کانه های فلزی13
6استخراج سایر معادن14
7حذف شده- فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی15
8منسوجات17
9دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش19
10محصولات چوبی20
11محصولات کاغذی21
12انتشار، چاپ و تکثیر22
13فراورده های نفتی، کک و سوخت هسته ای23
14حذف شده-مواد و محصولات شیمیایی24
15لاستیک و پلاستیک25
16تولید محصولات کامپیوتری الکترونیکی ونوری26
17فلزات اساسی27
18ساخت محصولات فلزی28
19ماشین آلات و تجهیزات29
20ماشین آلات و دستگاه‌های برقی31
21سایر محصولات کانی غیرفلزی54
22هتل و رستوران55
23سرمایه گذاریها56
24بانکها و موسسات اعتباری57
25سایر واسطه گریهای مالی58
26اوراق حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن59
27حمل ونقل، انبارداری و ارتباطات60
28حمل و نقل آبی61
29فعالیت های پشتیبانی و کمکی حمل و نقل63
30خدمات فنی و مهندسی74
31اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری76
32فعالبت های اجاره و لیزینگ77
33فعالیتهای فرهنگی و ورزشی93
34شاخصX1
35ساخت دستگاه‌ها و وسایل ارتباطی32
36ابزارپزشکی، اپتیکی و اندازه‌گیری33
37خودرو و ساخت قطعات34
38سایر تجهیزات حمل و نقل35
39مبلمان و مصنوعات دیگر36
40قند و شکر38
41شرکتهای چند رشته ای صنعتی39
42عرضه برق، گاز، بخاروآب گرم40
43جمع آوری، تصفیه و توزیع آب41
44محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر42
45مواد و محصولات دارویی43
46محصولات شیمیایی44
47پیمانکاری صنعتی45
48تجارت عمده فروشی به جز وسایل نقلیه موتور46
49خرده فروشی،باستثنای وسایل نقلیه موتوری47
50کاشی و سرامیک49
51تجارت عمده وخرده فروشی وسائط نقلیه موتور50
52حمل و نقل هوایی51
53انبارداری و حمایت از فعالیتهای حمل و نقل52
54سیمان، آهک و گچ53
55مخابرات64
56واسطه‌گری‌های مالی و پولی65
57بیمه وصندوق بازنشستگی به جزتامین اجتماعی66
58فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی واسط67
59صندوق سرمایه گذاری قابل معامله68
60اوراق تامین مالی69
61انبوه سازی، املاک و مستغلات70
62فعالیت مهندسی، تجزیه، تحلیل و آزمایش فنی71
63رایانه و فعالیت‌های وابسته به آن72
64اطلاعات و ارتباطات73
65فعالیت پشتیبانی اجرائی اداری وحمایت کسب82
66فعالیت های هنری، سرگرمی و خلاقانه90
67گروه اوراق غیرفعال98

پانویس

  1.  «بورس اوراق بهادار تهران»web.archive.org۲۰۱۳-۱۰-۲۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۲۵.
  2.  «تاریخچه بورس ایران و جهان - دهکده معاملات - مرجع رسمی برگزاری دوره های آموزشی بورس». دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۱۱.
  3.  «تعداد سهام‌داران به ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار کد رسید»روزنامهٔ تعادل. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۲۵.
  4. ↑ پرش به بالا به:۴٫۰ ۴٫۱ جانسون، اندرو (۱۳۹۷). معامله‌گری روزانه: به سرعت یک معامله گر شوید.
  5.  «گروه های صنعت بورس - دهکده معاملات - مرجع رسمی برگزاری دوره های آموزشی بورس». دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۶.

منابع

  • ایمان حیدری نژاد، اقتصاد چیست؟، نشر نی، چاپ دوم، ۱۳۸۱
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.